Orígens i motivació en la creació de Pissiganya.cat (Fase inicial com a revista digital)

El projecte inicial de Pissiganya.cat fou la primera revista digital de poesia infantil escrita pels infants de les nostres escoles. Va ser creada el curs 2009-2010 pels poetes Martina Escoda i Andreu Galan amb la intenció de difondre el conreu de la poesia entre els infants. En aquesta primera versió del web, els mestres s’hi registraven amb usuari i contrasenya. Un cop enllestit el registre, ens enviaven la imatge del poema manuscrit i escanejat de cada alumne perquè el pengéssim. En tant que web de difusió de creacions poètiques fetes pels alumnes de primària, va funcionar des del curs 2010-2011 fins que a partir del curs 2012 vàrem decidir crear el Premi Pissiganya de Poesia Escolar.

Assumpció de la gestió del Premi per part d'Òmnium Cultural

La convocatòria del curs 2013/14 va suposar una passa endavant ja que Òmnium Cultural va assumir la gestió del premi. Així va ser com el premi Sambori, de narrativa escolar, més el Premi Pissiganya de Poesia Escolar, van sumar forces per esdevenir El tinter de les lletres catalanes, la gran festa de les lletres catalanes de tot l'ensenyament no universitari en què cada any es lliuren els premis Sambori i Pissiganya del Principat.

En què s'ha convertit Pissiganya.cat?

Donada la quantitat d'esforços que suposava la gestió d'un web d'aquestes característiques, els seus creadors varen decidir transformar el projecte Pissiganya.cat únicament en el premi de poesia escolar que du el mateix nom. Així doncs, amb l'assumpció de la gestió del premi per part d'Òmnium Cultural, finalment, queda institucionalitzat el premi de poesia escolar de més gran abast de tot Catalunya.

D’altra banda, el web compta amb una secció específica en què hi ha els poemes guanyadors de cada any. D’aquesta manera, es pot consultar un bon modelatge de poemes triats pel jurat en les darreres convocatòries del premi.

Quines entitats donen suport al premi?

Comptem amb el suport de La Fundació Carulla, Andana Editorial i la Fundació Joan Brossa.

Quin és l'origen del mot Pissiganya?

Es tracta d'un joc infantil que consisteix bàsicament en el següent:

Els xiquets s'asseuen a terra formant un rogle, amb les cames obertes i tocant-se, únicament, per les plantes dels peus. Llavors comencen a cantar i un dels xiquets, al ritme de la música, va tocant tots i cadascun dels peus dels jugadors. El peu que coincideix amb la darrera síl·laba de la cançó, s'ha d'amagar sota el cul. Així, el jugador que amaga els dos peus, queda eliminat del joc. El guanyador, per tant, serà qui es quedi amb algun peu sense amagar.


Pis, pissiganya, oli de la ganya,

xica melinguera obri'm eixa porta.

Mare que no puc, que tinc la mà encordada.

Qui te l'encordà?

El rei i la reina que passen per ací,

amb un plat de xulles

i un barral de vi.

Passarem per Castelló,

posarem el peu dins del calaixó.

Trobareu més informació en el Diccionari Català-Valencià-Balear introduint el mot "pessiganya" -amb "e"- en la cerca.

I si voleu llegir-ne la música, la trobareu ací.

Qui hi ha darrere de Pissiganya.cat?

Aquesta iniciativa està impulsada pel mestre i poeta Andreu Galan i la poeta Martina Escoda.

Andreu Galan

Pots trobar més info al seu web: AndreuGalan.cat

Martina Escoda

Pots trobar més info al seu web: MartinaEscoda.cat